مهندس پرویز شکیبی مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر در این باره گفت: در حال حاضر برای کانال سازی از ماشین آلات و بیلهای مکانیکی استفاده می کنند که در حین خاکبرداری بستر خاکی را سست می کند.
وی افزود: ماشینهایی که بتوانند در عمق کم عملیات خاکبرداری را انجام دهد در کشور وجود ندارد و این کار توسط نیروی انسانی انچام می شود و از آنجایی که کار بتن ریزی با دست انجام می شود بتن به طور یکنواخت در سرتاسر کانال پخش نمی شود از این رو در جاهایی که قطر بتن مناسب نیست در حین عبور جریان آب می شکند.
مدیر عامل شرکت آبراهه سازان سمندر ادامه داد: از این رو دستگاه کانال سازی به منظور جلوگیری از هدر رفتن آب برای مصارف کشاورزی طراحی و ساخته شد.
وی با بیان اینکه کار خاکبرداری کانال سازی تماما بوسیله ماشین انجام می گیرد، اظهار داشت: این دستگاه شامل سه ماشین خاکبرداری، رگلاژ و بتن ریزی است و می تواند عملیات کانال کشی و پوشش سیمانی را به طور همزمان انجام دهد.
شکیبی به قابلیت های این دستگاه اشاره کرد و به مهر گفت: این دستگاه قادر است به طور یکنواخت سیمان را در سرتاسر کانال پخش کند که این امر موجب جلوگیری از هدر رفتن آب می شود. علاوه بر این دارای سرعت بالایی است و می تواند 50 تا 70 متر در ساعت کار کند.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزی به سمت مکانیزه شدن می رود، خاطرنشان کرد: این سیستم شیب استاندارد و یکنواختی ایجاد می کند و موجب صرفه جویی در مصرف آب می شود.
شکیبی مهمترین مزیت این طرح را بومی بودن آن دانست و گفت: این سیستم تنها در کشور امریکا تولید و در بازارهای جهانی عرضه می شود و ما توانستیم تمام قطعات آن را در کشور تولید کنیم.
این دستگاه در ساخت کانالهای 3 و 4 که مراحل بعدی ساخت سد است، به کار می رود.
نظر شما